Schouderklachten - Onderzoek op trainingsapparaatSchouderklachten kunnen voorkomen in diverse varianten en hebben vaak uiteenlopende oorzaken. Wat voorop staat, is dat schouderklachten veel problemen kunnen veroorzaken in het bewegingsmechanisme. Belangrijk is om eerst een goed beeld te hebben van de schouder en hoe deze precies werkt.

De schouder

De schouder heeft als doel om de arm vast te maken aan de romp en bestaat uit drie botten, namelijk het sleutelbeen, het schouderblad en de bovenarm. Deze drie botten bij elkaar worden de schoudergordel genoemd.  In die schoudergordel zitten twee gewrichten, het schuifgewricht en het schoudergewricht. Het schoudergewricht bestaat uit een holte en een kogel. De bovenkant van het bot in de bovenarm is rond en heeft een kogelvorm en past precies in de holte van het schouderblad. Dit gewricht zorgt ervoor dat de arm rond kan draaien en kan bewegen. Om deze gewrichten heen liggen verschillende spieren en pezen. De pezen zorgen ervoor dat de spieren en botten met elkaar verbonden zijn. Ook is er in het schoudergewricht een slijmbeurs, deze slijmbeurs zorgt ervoor dat de pees het bot of de huid niet aanraakt.

Oorzaken schouderklachten

Schouderklachten worden vaak veroorzaakt door sporttrauma’s of door bijvoorbeeld een slechte houding. Ook het maken van dezelfde beweging voor een langere periode achtereen kan een oorzaak zijn van schouderklachten.

Fysiotherapie en schouderklachten

Belangrijk is om tijdens fysiotherapeutisch onderzoek de totale bewegingsketen te beoordelen en eventueel te behandelen. Hierbij kunnen we gebruik maken van de trainings- testapparatuur.

Binnen de behandeling behoort ook het bespreken van bijvoorbeeld de Werkplek of ADL( Activiteiten uit het Dagelijks Leven). Verkeerde bewegingspatronen kunnen de klacht doen ontstaan en in stand houden. Adviseren en toepassen van de oefenwinst tijdens Werk en ADL zijn dan noodzakelijke onderdelen van het behandelprotocol.

Frozen Shoulder

Een van de meest voorkomende klachten is de “Frozen Shoulder”.

De oorzaak van deze klacht is vaak al langdurig aanwezig voordat die merkbaar wordt in de vorm van pijn/ bewegingsbeperking. In de gewrichten (nek/ rug/ schouderblad/ elleboog/pols- hand) die ook betrokken zijn bij de schouderfunctie treden ook vaak overbelastingsverschijnselen op.

In onze behandelprotocollen van de schouder klachten wordt hier ook ruimschoots aandacht aan besteed. Behandeling leidt dan tot duurzaam herstel.

Last van schouderklachten

Heeft u last van schouderklachten? Meldt u dan direct online aan en maak een afspraak. We helpen u graag met het herstel.